5 paşi mici pentru părinte, un pas MARE pentru copil
Dragi părinţi, când vine vorba de copii, toţi ne dorim tot ce este mai bun, dar ne blocăm de multe ori la întrebări de genul: Ce să îi ofer copilului meu?, De ce are nevoie copilul meu?, Ce îi lipseşte copilului?. Răspunsul nu este unul uşor şi depinde de mai mulţi factori, dintre care amintim: vârsta, genul sau temperamentul copilului.
Echipa Pro Cariere se preocupă de găsirea unor răspunsuri cât mai potrivite pentru astfel de întrebări. În urma experienţei noastre în dezvoltarea socio-emoţională a copiilor, am ajuns la concluzia ca există cinci puncte esenţiale de care să ţinem cont atunci când vine vorba de o dezvoltare armonioasă.
1. Alimentaţia
Orice om are nevoie de o alimentaţie sănătoasă, cu atât mai mult copiii, fiind în perioada de creştere şi dezvoltare. Asiguraţi-vă că mesele principale ale zilei sunt respectate şi că, de asemenea, copilul se hidratează corespunzător. E important să nu uităm de consumul a cât mai multe fructe şi legume!
Prin ritualuri precum Vitamina zilei avem grijă de sănătatea copiilor care participă la programele noastre, oferindu-le fructe delicioase și susținându-i de la început să adopte comportamente sănătoase. Încercaţi să evitaţi folosirea alimentaţiei în sistemul pedeapsă – recompensă (ex. Dacă nu vii acum, nu mai primeşti mâncare azi! Dacă faci asta, primeşti dulciuri!), deoarece aceasta îl va determina pe copil să trateze alimentația ca pe o provocare și nu ca un aspect important în dezvoltarea sa.
Copiilor le place jocul, sportul şi mişcarea! Putem înlocui jocurile de pe calculator, TV-ul, tableta sau telefonul mobil cu înotul, bicicleta, fotbalul, dansul, artele marţiale sau cu o banală plimbare în parc. Jocurile sub forma unor concursuri sau competiţii sunt cu atât mai provocatoare, prin ele copiii devin mai puternici şi mai încrezători în forţele proprii. Pe lângă beneficiile pe care mișcarea le are în dezvoltarea fizică a copilului, aceasta are un rol important în relaționarea dintre copii și părinți. Timpul petrecut împreună valorează mai mult decât orice alte activități individuale.
3. Relaxarea
După o zi de şcoală sau serviciu, toată lumea îşi doreşte linişte şi relaxare. Ieşirea în natură, lectura sau socializarea ne pot destinde, dar relaxarea înseamnă mai mult. Statul întins şi respiratul adânc pentru câteva minute într-un mediu liniştit şi ocrotitor pot reîncărca bateriile copiilor şi astfel devin mai liniştiţi şi mai responsabili. Dacă sunteți începători în practicarea exercițiilor de relaxare, vă sugerăm să citiți articolul nostru pe această temă, care vă va oferi o imagine mai clară asupra beneficiilor relaxării, dar și a modalităților în care se poate realiza.
4. Comunicarea
Oamenii sunt fiinţe sociale, ei simt nevoia să comunice, să împărtăşească şi să fie ascultaţi. Povestirea întâmplărilor de peste zi, fie ele plăcute sau dificile, îl ajută pe copil să devină mai comunicativ, să îşi exprime mai des trăirile emoţionale, atât cele pozitive cât şi cele negative. Copilul care este ascultat şi care se simte acceptat şi înţeles va apela la sprijinul adultului indiferent de situaţie. Se întâmplă de multe ori ca acasă copilul să nu vorbească despre ce activități a făcut în acea zi. Vă încurajăm să formulați întrebări cât mai clare, ca de exemplu: Spune-mi un lucru care ți-a plăcut azi cel mai mult la grădiniță/școală, sau Spune-mi când te-ai simțit tu astăzi trist / fericit / furios / speriat la grădiniță/școală. Un moment potrivit pentru a discuta despre cum a decurs ziua este seara, înainte de culcare, sau la băiță, în momente de relaxare. Este de preferat să evităm aceste discuții chiar după ce copilul a ieșit de la grădiniță/școală, deoarece acesta are nevoie de o pauză pentru a reflecta la ziua pe care a avut-o.
Evoluţia tehnologică ne-a adus foarte multă informaţie, atât de multă că uneori ne copleşeşte. Copiii sunt ca nişte bureței, ei absorb foarte multă informaţie şi vor să înveţe cât mai multe. Rolul părinţilor şi al formatorilor este de a filtra informaţia la care copilul are acces, de a oferi ce este mai bun şi mai potrivit. Cărţile, jocurile, sau programele TV la care copilul are acces trebuie sa fie atent selectate. Copiii sunt curioşi, ei pun foarte multe întrebări, şi au nevoie de răspunsurile cele mai potrivite. E important ca tot ceea ce le oferim să fie în concordanță cu nivelul lor de dezvoltare.
Cei 5 pași descriși mai sus reprezintă structura de bază a unei dezvoltări armonioase. Bucurați-vă de lumea copilăriei jucându-vă alături de cei mici.
Andrei Leahu
Psiholog