Cum ne influenţează sportul dezvoltarea personală?
Mişcarea este primul semn al existenţei noastre, încă din timpul sarcinii bătăile inimii fătului sunt primele dovezi că acesta începe să devină o fiinţă umană, iar momentul în care începe să se mişte uşor, sau să lovească cu picioarele, aduce bucurie, deoarece faptul că se mişcă arată că există.
Oamenii au apreciat mişcarea din cele mai vechi timpuri, de la primele vânători ale omului, la renumitele jocuri olimpice din Antichitate, ajungând până la numeroasele categorii şi subcategorii de sporturi, practicate azi de un număr însemnat de oameni.
Indiferent dacă vorbim despre sport de performanţă, arte marţiale, gimnastică terapeutică, yoga sau orice altă formă de exerciţiu fizic, beneficiile pentru organism sunt aceleaşi, toate având ca finalitate un corp mai sănătos. Dintre aceste beneficii amintim doar câteva: energizare, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, arderea grăsimilor, eliminarea toxinelor, tonifierea musculaturii etc.
Exerciţiile fizice influenţează nu doar fizicul, ci şi psihicul, fapt ilustrat foarte bine în vorba înţeleaptă: „Mens sana in corpore sano“ pe care am auzit-o cu toţii de atâtea ori. Mişcarea ne poate elibera de tensiunile acumulate în corp după o zi lungă de muncă, ne poate relaxa şi ne poate reduce stările de anxietate, frustrare sau chiar depresie.
În plan individual mişcarea ne face mai încrezători în forţele proprii, ne întăreşte voinţa şi sentimentul că suntem unici, pe când în cadrul grupului ne ajută să fim mai empatici, mai comunicativi şi mai atenţi la nevoile celor din jurul nostru.
Făcând o analogie între corp şi minte, ne dăm seama că la fel cum ne putem opri la semafor, putem să ne oprim şi atunci când „ne cuprinde furia“, la fel cum putem găsi cărări diferite atunci când avem un obstaol în drum, putem găsi şi alternative constructive la problemele noastre cotidiene.
O persoană care se mişcă devine mai flexibilă, mai înţelegătoare, mai tolerantă faţă de cei din jur. Faptul că ne putem mişca liber corpul, ne aminteşte că lumea nu este rigidă, că noi ne putem schimba, şi putem deveni mai buni, la fel cum pot şi cei din jurul nostru.
Prin urmare, exerciţiile fizice, oricare ar fi ele, ne fac mai sănătoşi, mai liniştiţi, mai buni şi mai plini de viaţă. Beneficiile exerciţiilor fizice sunt în armonie cu obiectivele noastre, de aceea ori de câte ori avem ocazia, presărăm în programele noastre de dezvoltare personală, cât mai multe activităţi dinamice, jocuri de mişcare, dans, jocuri de rol şi multe altele.
Omul liber se poate mişca. Omul care se mişcă devine flexibil fizic si mental. Omul felxibil se adaptează mai uşor şi rapid.
Haideţi să fim liberi şi să facem mişcare!
Andrei Leahu, psiholog