Cum să le prezentăm preadolescenţilor programul Tărâmul Minervei
Perioada pradolescenţei este caracterizată de numeroase transformări atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. De aceea este important să cunoaştem nu doar caracteristicile specifice acestei perioade, ci şi maniera în care putem relaţiona eficient cu preadolescenţii.
Cu scopul de a ajuta copilul să depăşească într-un mod echilibrat această perioadă şi să dobândească abilităţile necesare dezvoltării unui stil de viaţă sănătos, au fost concepute programe de autocunoaştere şi dezvoltare socio-emoţională (în cadrul Pro Cariere, programul „Tărâmul Minervei”).
De ce este important să participe copilul meu la un program de autocunoaştere? Pentru că e posibil ca un preadolescent:
- să se simtă deseori singur şi neînţeles;
- să trăiască stări noi care îl fac confuz;
- vrea să interacţioneze cu ceilalţi, dar nu găseşte cel mai bun mod de a exprima acest lucru;
- este tratat dual de către cei din jur, atât ca un copil, cât şi ca un adult şi la rândul lui răspunde dual;
- este perioada în care se aşteaptă de la el asumarea unor responsabilităţi iar el nu se simte pregătit pentru astfel de sarcini;
- vrea să încerce lucruri noi, ca şi cei mai mari, insa nu isi cunoaste limitele şi nici abilităţile, iar cei mai mulţi adulţi nu înţeleg cum pot să îl ajute;
Acestea sunt doar câteva dintre problemele ce constituie tabloul situaţiei de criză pe care o traversează copilul aflat la vârsta pubertăţii. Programele de autocunoaştere şi dezvoltare socio-emoţională au ca scop facilitarea tranziţiei copilului de la o perioadă la alta de dezvoltare, promovarea unor comportamente adaptate social, dar care să nu îl limiteze în a se exprima. Este important pentru acesta să ştie să identifice emoţiile ce le simte în diferite situaţii, să descopere care sunt gândurile ce îi provoacă aceste emoţii şi cum ar putea depăşi un moment dificil.
Viaţa socială a copilului este în plină dezvoltare. A intrat deja în ciclul şcolar, relaţionează cu mai multe persoane, colegi, profesori. Interesele şi pasiunile se concretizează tot mai mult, apare presiunea din partea grupului şi lumea sa interioară prinde mai mult contur. În toată această vâltoare este important pentru copil să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu el în această perioadă, care sunt punctele sale forte şi care sunt laturile unde e nevoie să acorde mai multă atenţie pentru a se dezvolta armonios.
Programele de autocunoaştere şi dezvoltare socio-emoţională (programul „Tărâmul Minervei”) sunt coordonate de persoane specializate în acest domeniu, cu experienţă în desfăşurarea activităţilor cu preadolescenţii. Prin tehnici specifice şi multă implicare, copilul va reuşi să identifice nu doar emoţiile şi gândurile ce îi modelează comportamentul, cât şi modalităţile de ajustare a acestuia în funcţie de situaţie. Sunt educaţi în învăţarea unor modalităţi eficiente de comunicare şi de relaţionare cu ceilalţi.
Ce îi voi spune copilului meu?
Este de dorit ca atunci când îi prezentaţi copilului dumneavostră programul la care doriţi să îl înscrieţi să abordaţi un ton relaxat. Cu toţii ne dorim ca el să înţeleagă că aceste întâlniri îi vor fi de folos şi nu este un loc unde este trimis să fie „reparat”. Astfel, puteţi să îi spuneţi că aţi aflat despre un program destinat copiilor de vârsta lui (ce se numeşte „Tărâmul Minervei”), unde se fac diferite jocuri şi activităţi ce îl vor conduce spre o mai bună cunoaştere a calităţilor şi deprinderilor sale. Acolo va întâlni mai mulţi copii de vârsta lui, care probabil au interese comune, vor lega noi prietenii şi împreună vor învăţa cum să rezolve diferite neînţelegeri şi să depăşească momentele ce le creează dificultăţi.
De asemenea, vor descoperi noi modalităţi de a-şi organiza timpul pentru a putea realiza toate sarcinile în aşa fel încât să le rămână şi timp de alte activităţi plăcute. Iar toate acestea se vor desfăşura într-un mediu cu multă bună dispoziţie, un mediu activ, unde vor face multe jocuri şi activităţi distractive. Programul este creat şi derulat de către psihologi, care au experienţă îndelungată cu preadolescenţi din multe şcoli şi organizaţii, gen cercetaşi.
Vă asteptăm alaturi de noi pentru a descoperi şi pentru a depăşi împreună provocarile preadolescenţei. Astfel, veţi fi mai bine pregătiţi pentru lumea plină de originalitate a adolescentului.
Roxana Pantea