Ce este relaxarea și de ce avem nevoie de ea?
Relaxarea o putem defini ca fiind o liniștire, o destindere, o stare mai puțin încordată. Relaxarea are la bază controlul musculaturii, respiraţiei sau al gândurilor, meditaţie, aromaterapie, cromoterapie, masaj etc. Nu există o metodă perfectă prin care ne putem relaxa, toate metodele de relaxare având acelaşi scop: eliberarea tensiunilor acumulate peste zi, revitalizarea întregului organism şi atingerea unei stări de armonie între minte şi corp.
Deși avem cu toții abilitatea de a ne relaxa, foarte puțini dintre noi ne folosim de ea.
Dacă îi întrebăm pe micuții noștri când simțim nevoia să ne relaxăm, ne vor răspunde atunci când suntem obosiți. Dar oare trebuie să ajungem la oboseală ca să ne relaxăm? Răspunsul este NU. Relaxarea trebuie și poate fi făcută de mai multe ori pe zi. O relaxare eficientă va duce la o mai bună comunicare între parteneri, o mai bună performanță școlară și ceea ce este foarte important, la starea de bine.
Pentru a-i putea ajuta pe copii să se relaxeze, mai întâi trebuie ca noi, adulții, părinții și educatorii, să ne însușim aceste tehnici.
Un exercițiu de relaxare începe mereu cu un exerciţiu de mişcare. Mişcarea este foarte importantă înainte de exercițiul de relaxare propriu-zis, pentru a putea face diferența între starea de încordare și starea de relaxare.
Un exemplu de mișcare pe care copiii o folosesc la programele Pro Cariere este săritura în mijlocul cercului de copii în timp ce îşi strigă numele propriu. Acest exercițiu îi întărește nu doar stima și încrederea în sine, dar îi cere corpului să depună un oarecare efort, pentru ca mai apoi să se poată relaxa cu ușurință.
De-a lungul programelor noastre copiii fac cunoştinţă cu diferite tehnici de relaxare: călătoria fantastică sau imaginația, yoga, muzica, respirația profundă, masajul, pictura, desenul, relaxarea în lanț, tehnica șoarecelui și a sacilor de grâu, lămâia sau broscuța țestoasă etc.
Toate aceste exerciții îi ajută pe copii ca după o stare de încordare să reușească să se relaxeze atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihic. Aceste exerciții duc la îmbogățirea imaginației, la îmbunătățirea capacității de ascultare, la dezvoltarea atenției.
Este foarte important ca atunci când dorim să ajutăm copiii să se relaxeze, să fim noi ca adulţi, relaxați.
Relaxarea este benefică întregului organism, motiv pentru care este indicată practicarea exerciţiilor de relaxare începând de la o vârstă fragedă.
Acum, inchideţi ochii, inspiraţi adânc şi expiraţi, inspiraţi, expiraţi …
Katalin Szabo Kovari
Andrei Leahu