Dilema elevului ce termină liceul….Încotro să mă îndrept?
Până acum nu ai avut decizii semnificative de luat, sau cel puţin nu de o aşa mare importanţă ca şi cea pe care trebuie (oricât de iraţional ar părea…) să o iei când termini liceul. Până acum te-ai simţit în siguranţă, poate nu ai perceput alegerea liceului ca pe o decizie majoră, ce îţi poate influenţa viaţa sau poate liceul l-au ales părinţii pentru tine.
Probabil că te pricepi să îţi alegi hainele, e posibil să ştii să îţi alegi prietenii, eşti as în a decide dacă un film e bine făcut sau dacă un gen muzical are valoare. Mai mult ca sigur sunt destule persoane în jurul tău care îţi aprobă alegerile, dar sunt şi persoane care par să nu te înţeleagă.
Probabil că toate astea par nesemnificative în momentul în care eşti pus în situaţia de a alege viitoarea profesie. E normal să simţi că nu eşti pregătit pentru asta. E normal să îţi fie teamă că s-ar putea să greşeşti, iar această greşeală te costă timp preţios şi mulţi bani. E normal, pentru că sunt puţini de vârsta ta ce sunt pregătiţi, din toate punctele de vedere pentru o astfel de decizie.
Ştii probabil că profesia pe care o vei alege îţi va ocupa o treime din viaţa ta viitoare (în medie, 8 ore din 24 le petreci la muncă). Te gândeşti şi că o astfel de alegere îţi influenţează viitorul, în sensul statutului socio-profesional pe care îl vei dobândi, a relaţiilor personale şi profesionale, a câştigurilor materiale, a şanselor de dezvoltare etc.
Ai aflat şi că o astfel de alegere se face în funcţie de punctele tale tari, de interese, abilităţi, valori, cu alte cuvinte e ceva ce trebuie să se potrivească profilului tău de personalitate. Altfel…nici nu vrei să te gândeşti…cunoşti exemple de adulţi ce merg la muncă fără urmă de entuziasm, oameni care sunt afectaţi în multe planuri de insatisfacţia majoră cu munca pe care o desfăşoară – în planul familiei, al sănătăţii fizice sau psihice, al încrederii în sine etc. Nu ai vrea să te numeri printre ei, în viitor. De aceea te gândeşti să faci ceva pentru tine în sensul asta.
Ai putea începe prin a vorbi despre asta cu persoane semnificative din viaţa ta, care te cunosc foarte bine şi care doresc să te sprijine în acest proces complex şi de durată, al alegerii carierei tale. Ei pot fi părinţii, profesorii, prieteni buni, alte rude implicate în viaţa ta, psihologul şcolii sau un alt psiholog specializat în acest domeniu. Fii atent ca cei cu care te sfătuieşti să te cunoască foarte bine sau să deţină mijloacele prin care să te cunoască, să aibă perspectiva viitorului tău pe termen mediu şi lung, să poată să îţi ofere informaţii despre profesii, despre instituţii ce te pot pregăti pentru a fi printre cei mai buni, despre posibilităţi de a te angaja după ce îţi termini studiile…etc…muuulte altele.
Pare mai dificil decât era când ai început să citeşti acest articol? Aspectul pozitiv este că de acum ştii ce e nevoie să faci pentru ca viitorul profesional să nu te ia prin surprindere.
Succes!
Ioana Druţa