Elevii din clasele primare învață să utilizeze internetul în siguranță
Computerul şi internetul sunt simboluri ale lumii de azi. Depinde de noi dacă ni-i facem aliat sau nu. Copiii sunt mult mai precoce si mai dibaci în a descoperi tainele computerului şi ale internetului decât noi. Utilizarea acestora poate avea multe avantaje dacă este făcută adecvat, aceasta însemnând jocuri adecvate vârstei, timp limitat şi supravegherea adulţilor. Timpul de calitate petrecut cu copii, discuţiile pe tema intereselor lor fără a-i judeca, încercarea de a-i înţelege, participarea alături de ei la activităţile, jocurile de interes pentru ei creaază un cadru de încredere, în care fiecare se simte valorizat şi stau la baza adaptării şi a unei dezvoltări armonioase în secolul vitezei.
Aceastea sunt câteva dintre premisele proiectului educativ regional “Căpitan pe internet, navighează deştept!”, proiect care îl desfăşoară în această perioadă cadre didactice şi elevi ai claselor pregatitoare şi I-IV din Bihor, Alba şi Cluj.
“Căpitan pe internet, navighează deştept!” este iniţiat de Asociaţia Pro Cariere şi se bucură de colaborarea cu parteneri precum ISJ Bihor, CCD Bihor, Universitatea din Oradea, Organizaţia “Salvaţi copiii” Bucureşti, 12 şcoli gimnaziale şi licee împreună cu 44 de cadre didactice din învăţământul primar.
Până în luna martie, elevii, împreuna cu doamnele lor învăţătoare vor face diverse activităţi şi exerciţii ce au ca temă descoperirea calităţilor şi de ce fiecare este important, familia, factori care facilitează sau care perturbă învăţarea, programul zilnic şi săptămânal, utilităţile computerului, jocuri şi emoţii, ce jocuri sunt bune pentru mine, real sau imaginar, activităţi din timpul liber şi multe altele. De asemenea, tot în această perioadă în cadrul proiectului, elevii vor primi şi vizita unui medic împreună cu care vor discuta despre efectele mişcării vs sedentarismului.
Activităţile sunt educative şi distractive, elevii participând la ele cu bucurie, curiozitate şi deschidere.
Mulţumim partenerilor şi cadrelor didactice alături de care ne putem aduce contribuţia în dezvoltarea unui comportament sănătos şi în siguranţă pe internet!
Lista partenerilor de onoare din cadrul proiectului poate fi accesată aici.
Teodora Duţă, psiholog