Grădinița, debutul vieții sociale la copil

Grădiniţa are un rol esenţial în dezvoltarea ulterioară a copilului. Aceasta, constituie prima verigă, prima instituţie de pregătire pentru integrarea copiilor în viaţa socială. Aici se completează educaţia primită în familie, se asigură bazele formării şi dezvoltarii fizice, intelectuale, afective, sociale şi morale a copiilor. Pătrunderea în noul mediu instituţionalizat al grădiniţei influenţează putenic dezvoltarea psihică a copilului. Aici intră în contact cu persoane străine şi este supus unui proces îndelungat de adaptare la noile reguli. Adaptarea copiilor la grădiniţă variază: unii se adaptează rapid, alţii dificil sau chiar deloc iar unii se află într-o permanentă alertă afectivă. Educatoarea ia rolul mamei cât timp copiii sunt la grădiniţă, iar aceştia se pot ataşa atât de mult de ea încât uneori…

Detalii

Proiectul educaţional Copii mai încrezători se aproie de etapa a treia

După ce au învăţat că a dărui din suflet de copil este mai preţios decât darurile materiale cu care de cele mai multe ori sunt învăţaţi cei mici cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cei peste 500 de copii înscrişi în proiectul nostru alături de inimoasele lor doamne educatoare, sunt nerăbdători să îşi dovedească încă o dată competenţele socio-emoţionale în a treia etapă a proiectului Copii mai încrezători. Titlul activităţii propuse este Împreună, iar perioada de desfăşurare va fi între 12-23 martie 2012. Jocurile copilăriei sunt prilej de a fi alături de semeni, aşa cum sărbătorile în familie sau cele religioase sunt prilej de reunire a familiei. Relaţiile sociale sunt mijloace prin care cunoaştem mai bine caracteristici ale celor din jur, dar şi ale noastre. Unele…

Detalii

Cine este preșcolarul

Preşcolaritatea poate fi considerată trecerea de la stadiul de „bebeluş” la copilăria propriu-zisă. Copilul între 3 şi 6,7 ani descoperă pe zi ce trece cât de multe lucruri este capabil să facă: să mânânce singur, să se caţere, să alerge, să sară într-un picior, să arunce şi să prindă mingea, să asambleze bucăţi mici într-un întreg, să deseneze, să ajungă la întrerupător etc. Chiar dacă ritmul de creştere este încetinit faţă de perioada anterioară, în această perioadă apar importante progrese în coordonarea motorie, în dezvoltarea musculaturii şi întărirea oaselor. Pentru că pot realiza multe sarcini, copiii preşcolari îşi supraestimează capacităţile şi au un sentiment accentuat de competenţă şi independenţă. Sunt foarte energici şi nu diferenţiază între ceea ce pot face…

Detalii